Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jakkolwiek także wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel i piękne zabytki – to również kuchnia oraz regionalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, kiedy gra toczy się o dania oraz regionalne produkty.
kuchnia włoska Kraków rynek
Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wyśmienitych produktów. Kraków słynie przede wszystkim z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty nieraz tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – lokalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w ogrom wybornych regionalnych składników – podróżnicy w większości wypadków wyszukują gotowych dań, jakie za pomocą wrażeń kubków smakowych przedstawią tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Miłośnicy zup muszą posmakować żurek po krakowsku lub barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, który można traktować jako zwykły przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go też charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Zazwyczaj obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej kultowym, choć także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po charakterystycznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/the-spaghetti/
Jak widać, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, którzy szukają innowacyjnych, lokalnych regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą których mogą o dużo porządniej poznać Kraków oraz jego okolice.