Dla miłośników kuchni, która zapełni żołądek po brzegi, pozwalając na niebagatelne poczucie sytości, perfekcyjną propozycją jest kuchnia italiano, a w związku z tym nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich potraw na całym świecie, a dania jakimi się szczycą, stały się kompatybilnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, także Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż obok kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z najbardziej kultowych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z ogromnej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej także przypraw, lecz oraz parmezanu – sera, który ubóstwiają wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces własnej popularności kuchnia włoska zawdzięcza wspomnianym wyżej przyprawom, do jakich należą między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz oczywiście rozmaryn. Prócz tego, Włosi lubią także pomidory, oliwki, czosnek oraz naturalnie cebulę.
Złączenie trafnych składników z odpowiednimi przyprawami daje niesamowite wrażenia i powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest branżą kuchni włoskiej i co wyróżnia ja z innych? Największym walorem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz stereotypowych znanych nam dań takich, jak makaron lub pizza, kuchnia włoska oferuje znacznie więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To naturalnie w owocach morza oraz daniach mącznych oraz – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.