Typy sushi
Kiedy ludzie zajmujący się rybołówstwem wypatrywali sposobu na to, aby ryby zachowały świeżość tak długo jak wyłącznie jest to dopuszczalne, przede wszystkim, że towarzyszyła im niezmiernie wielokrotnie wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na genialny pomysł, a jak wiadomo wybitnie często takie pomysły rodzą się nieplanowanie. Metodą pielęgnacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli oraz ryżu. Kiedy ludzie wpadli na to, że łącząc rybę, ryż oraz sól ryba fermentuje i jest możliwa do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła najzwyczajniej w świecie furorę. Tę właśnie metodę nazwano nare-sushi oraz nadzwyczaj błyskawicznie wieść o niej rozniosła się adekwatnie po całym kraju i wszystkich krajach azjatyckich. To naturalnie spowodowało coraz to pokaźniejsze zainteresowanie tematem i dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, by były one najzwyczajniej w świecie porządne, a nie tylko świeże. Z niekiedy nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zdobyło miano sushi.
magiczny świat wspaniałych doznań
Pierwotnie jednakże słowo to nie oznaczało jedynie takiego dania, bo jako sushi określano formę rozliczenia fiskalnego, co jest ciekawostką i wydaje się trochę humorystyczne. Sushi jako danie musiało ewoluować nadzwyczaj długo, nim stało się rzeczywiście tym, czym jest dziś, innymi słowy nie metodą konserwacji mięsa, innymi słowy ryby a najzwyczajniej w świecie daniem, którym zajadają się ludzie na całym globie. W pewnym czasie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a w takim razie danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz naturalnie z ryżu.